3 aandachtspunten voor een veilige vervanging van de antioxidant functie van vitamine E door polyfenolen

15 december 2017

Onstuimige markt

De vitamine E prijzen zijn enorm gestegen. Naast de prijs staat ook de beschikbaarheid van vitamine E onder druk. De verwachting is dat deze problemen aanhouden tot einde van het eerste kwartaal 2018. Betekent dit dat we hierdoor stuurloos overgeleverd zijn aan deze onstuimige markt? Nee, het heft kan in eigen hand worden genomen. Er is namelijk een alternatief.

Polyfenolen als alternatieve antioxidant

Vitamine E wordt vooral gebruikt vanwege de antioxidant functie. Deze antioxidant functie kan echter prima vervuld worden door polyfenolen. Polyfenolen zijn moleculen welke van nature aanwezig zijn als antioxidant in planten. Door deze eigenschap van polyfenolen aan te wenden in diervoer, kan de antioxidant functie van vitamine E vervangen worden. Vanzelfsprekend is in deze onstuimige markt de aandacht voor een vitamine E-vervanger groter. Hierbij zijn er echter wel een aantal aandachtspunten voor de keuze voor polyfenolen als antioxidant. Er bestaan namelijk wel verschillen tussen producten in de markt.

1. Biobeschikbaarheid

Bij de keuze voor een polyfenolen mix is het belangrijk te weten welke keuzes er gemaakt zijn met betrekking tot de grondstoffen van het mengsel. De antioxidant capaciteit tussen verschillende grondstoffen kan namelijk sterk verschillen. Het is belangrijk dat de gekozen polyfenolen uit een grondstof een hoge biobeschikbaarheid hebben. Niet alle polyfenolen met een antioxidant functie zijn namelijk biologisch beschikbaar. Wanneer niet naar biobeschikbaarheid gekeken wordt lijken bijvoorbeeld polyfenolen uit druiven een grote antioxidant functie te hebben. Echter blijkt uit onderzoek dat de biologische beschikbaarheid van polyfenolen uit druiven voor eenmagigen minimaal is. Dit komt doordat deze moleculen niet via de dunne darm opgenomen kunnen worden. Voor dieren als varkens en pluimvee betekent dit dat een polyfenolen mengsel op basis van druif in werkelijkheid een veel lagere antioxidant werking zal hebben dan een polyfenolen mengsel op basis van kurkuma, resveratrol en rozemarijn (figuur 1). Dit maakt het noodzakelijk om verschillende polyfenolen mengsels te hebben voor herkauwers en eenmagigen. Deze kennis heeft geresulteerd in twee versies van polyfenolenmengsels die zijn ontwikkeld door Trouw Nutrition. Namelijk, AO-mix voor eenmagigen en AO-mix voor rundvee. Eén enkel polyfenolenmengsel voor alle diersoorten biedt welliswaar veel gemak, maar is voor het dier niet optimaal.

 Figuur1
Figuur 1

2. Brede antioxidant werking

Voor het bereiken van een goede antioxidantstatus in het dier is het belangrijk dat componenten op meerdere plaatsen een antioxidantwerking hebben. Voor een polyfenolenmengsel is het dus van belang om een brede werking en activiteit te hebben in het dier. De grondstoffen in AO-mix van Trouw Nutrition zijn hierop geselecteerd waardoor dit product een unieke en complete antioxidantwerking biedt. AO-mix vangt vrije radicalen in elke gedeelte van de celomgeving zowel intracellulair en extracellulair als ook op de celmembranen.

3. Onderzoek en validatie

Het belangrijkste aandachtspunt bij de keuzen voor een polyfenolenmix is de onderbouwing die een leverancier kan presenteren aan de hand van onderzoek en validatie. In theorie kan er veel, maar een goed opgezet onderzoek met dieren tonen de werkelijke capaciteiten van een product aan. Hierbij ligt de nadruk op goed opgezet onderzoek. Conclusies op basis van slecht onderzoek raken kant nog wal.

Binnen Trouw Nutrition is veel onderzoek gedaan naar AO-mix. Door de jaren heen zijn hierbij meer dan 10 onderzoeken uitgevoerd bij zowel pluimvee, varkens, rundvee, maar ook bij vissen. Deze onderzoeken zijn unaniem in de uitkomsten en tonen aan dat AO-mix een effectieve antioxidant is waarmee veilig en zonder risico de antioxidantwerking van vitamine E kan worden vervangen. Gecombineerd met een lagere dosering vitamine E (NRC-norm) levert AO-mix zelfs een betere antioxidantstatus dan enkel vitamine E op een reguliere dosering (figuur 2). Ervaring met AO-mix laat verbeteringen zien op het vlak van uniformiteit, karkaswaarde, immuniteit, eimassa en waterverlies en houdbaarheid van vlees. AOmix is getest en goedgekeurd op stabiliteit zowel tijdens opslag als ook tijdens en na persen.

Figuur2
Figuur 2

Wilt u meer informatie over AO-mix?

AO-mix is een veilige en betrouwbare vervanger is voor de antioxidant functie van vitamine E. Via onderstaande link kunt u de onderzoeken met AO-mix bekijken voor zowel voor rundvee, varkens als pluimvee.

Download Trial Report AO-Mix rundvee

Download Trial Report AO-mix varkenshouderij

Download Trial Report AO-mix pluimvee


Persoonlijk advies?

Wij komen graag bij u langs om u persoonlijke de voordelen van AO-mix toe te lichten. U kunt natuurlijk ook altijd contact opnemen met onze dierspecialisten of uw accountmanager.

Sluit deze melding
Deze website maakt gebruik van cookies Lees meer over het gebruik van cookies