5 tips om een herfstdip bij opstallen te voorkomen

16 oktober 2019

Past u weidegang toe? Doordat er in de meeste delen van het land veel regen viel en het einde van het groeiseizoen in zicht is, worden de koeien noodgedwongen weer op stal gezet. Hierdoor wordt het aandeel weidegras in het rantsoen steeds kleiner of verdwijnt. Door de matige maisoogst van 2018 is het verleidelijk om al snel nieuwe snijmais in het rantsoen op te nemen. Dit betekent dat er gedurende deze periode veel verandert in het melkveerantsoen en dit vraagt veel aanpassingsvermogen van uw koeien.

Door de weersomstandigheden stond de grasopname de afgelopen weken onder druk. Daardoor komen koeien - die veel uren weidegang hebben gehad - vaak op stal met een iets te lage conditiescore (2,5). Het is dus belangrijk om het stalrantsoen direct goed te balanceren en voldoende energie te voeren.

Zichtbaarheid effecten hittestress

In deze maanden worden ook de langetermijneffecten van hittestress zichtbaar. Let op problemen, zoals vruchtbaarheidsproblemen en een verminderde uiergezondheid. Eicellen die nu vrijkomen, hebben zich al ontwikkeld tijdens de hittestress periode. Indien er geen maatregelen zijn genomen tegen hittestress, zijn daardoor ook meteen de kansen op een succesvolle bevruchting en dracht drastisch verkleind. De oorzaak van tegenvallende vruchtbaarheidsresultaten moet dus niet alleen in het huidige rantsoen gezocht worden.

Goed gebalanceerd en smakelijk rantsoen

Voorkom de herfstdip bij het opstallen door een goed gebalanceerd en smakelijk rantsoen in deze periode. Een paar tips:

  • Voer vers, broeivrij en smakelijk voer, gebruik eventueel Selko-TMR om broei uit het rantsoen te houden;
  • Voer, indien nodig, tijdelijk meer krachtvoer om de conditie van de koeien te verbeteren, tot een BCS van 3,0-3,5;
  • Zorg voor een minimale inkuilduur van zes weken voor het openen van de nieuwe maïskuil;
  • Nieuwe snijmais is bestendiger dan oude mais. Neem bij het overschakelen meer pensenergie op in het rantsoen, zoals tarwe of suikerrijke Duitse pulp;
  • Voer Levucell® SC, vanaf 2 weken vóór de geplande voeromschakeling, dit ondersteunt de pensgezondheid.

Advies nodig?

Ontvangt u graag meer informatie of advies? Neemt u dan contact op met één van onze specialisten.