5 tips voor een probleemloze opfok in de winter

22 oktober 2018

De winter kondigt zich aan. In de koudere dagen en vooral de nachten hebben kalveren behoefte aan meer energie. Een groot deel van de opgenomen energie van een kalf wordt gebruikt om de lichaamstemperatuur constant te houden. Alle energie die het kalf niet verbrandt om warm te blijven, houdt het over om van te groeien. 

Jonge kalveren groeien goed en gezond bij een constante temperatuur en luchtvochtigheid. Een jong kalf (tot 4 à 5 maand) kan zichzelf niet onder elke omstandigheid warm houden. Bij een lage luchtvochtigheid ligt de comfortzone van het dier de eerste maand tussen de 10 en 15oC. Bovendien moet het kalf tochtvrij kunnen liggen om zijn warmte vast te kunnen houden. Lees hieronder onze concrete tips voor een probleemloze opfok in de winterperiode:

1. Voer melk op de juiste drinktemperatuur

Punt van aandacht is de temperatuur van de verstrekte melk. Deze moet warm zijn; rond de 40°C.
Uit onderzoek blijkt dat bij het voeren van koude melk (~15°C) de groei met 10-15% afneemt, in vergelijking met warme melk van 40°C. Oorzaak: de melk hoeft niet meer door het kalf ‘opgewarmd’ te worden, waardoor het dier minder energie hoeft te verbruiken.

2. Geeft extra voeding als de temperatuur sterk daalt

Uit onderzoek blijkt dat kalveren die bij -4°C zijn gehuisvest 30% meer energie nodig hebben dan kalveren gehuisvest in hun comfortzone (12 - 20°C). Bij jongere kalveren speelt de omgevingstemperatuur een grotere rol dan bij oudere kalveren. Op basis van dit onderzoek wordt geadviseerd 25-30% meer kunstmelk te gaan voeren bij koudestress. In de praktijk zal de energiebehoefte ongeveer 10 - 15% toenemen. Dit kan ingevuld worden door per maaltijd een liter kalvermelk extra te geven of door het verhogen van de dosering van 130 gram per liter naar 150 gram per liter (of 150 naar 170). Wanneer kalveren via een drinkautomaat gevoerd worden, verhoog dan de liters per dag met 1 liter.

3.  Gebruik een kalverdeken

Jonge kalveren, zwakke kalveren, kalveren die moeite hebben hun lichaam op temperatuur te houden. Onderzoek in Spanje met dataloggers, waarbij de buitentemperatuur en die binnen de kalverdeken gemeten werd, toont aan dat de schommelingen zeer sterk door de deken gedempt worden. Hierdoor blijft het kalf gezond en heeft deze minder energie nodig om zijn lichaam op temperatuur te houden. Resultaat: gezonde en goed groeiende kalveren.

4.  Zorg voor een tochtvrije ligplaats

Zorg door middel van een houten of stenen afscheiding voor een tochtvrije ligplaats. Tochtvrij betekent dat de luchtsnelheid niet meer dan 0,2 meter per seconde bedraagt. Zorg voor voldoende droog stro om zo een plek te creëren waar de kalveren hun warmte kunnen vasthouden. Zorg voor goede luchtcirculatie in het loopgedeelte van de stal en voorkom tocht op de ligplaats. Op deze manier verlaag je het risico op longproblemen en coccidiose.

5. Gebruik een warmtelamp voor pasgeboren kalveren

Is het koud in de stal, rond en/of onder het vriespunt, gebruik dan na de geboorte een warmtelamp om het pasgeboren kalf op temperatuur te houden en een warme en droge leefomgeving te verstrekken. Jonggeboren kalveren kunnen hun lichaamstemperatuur minder goed reguleren. De ‘temperatuurshock’ voor een kalf dat net op de wereld is gekomen, met name in de winter is groot. Om de biest goed te benutten moet een kalf de juiste lichaamstemperatuur hebben.

Wanneer beginnen?

Systemen moeten simpel zijn vandaar dat wij vaak adviseren om begin november over te gaan naar het winterregime, om begin mei weer naar de zomerstand terug te schakelen.

Advies nodig?

Onze opfokspecialisten staan graag voor u klaar:

Marrytha Reijne
Opfokspecialist Friesland
E
Marrytha Reijne
Mark Kleine
Opfokspecialist Groningen en Drenthe
M
+31 (0)6 10 224 243
E
Mark Kleine
Wim Twisk
Opfokspecialist Noord- & Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland
M
+31 (0)6 51 419 940
E
Wim Twisk
Hans Wansink
Opfokspecialist Gelderland
M
+31 (0)6 51 577 058
E
Hans Wansink
Jan-Willem Elsenga
Opfokspecialist Overijssel
M
+31 (0)6 53 375 548
E
Jan-Willem Elsenga
Laura Surink
Opfokspecialist Noord-Brabant en Zeeland
M
+31 (0)6 82 614 943
E
Laura Surink
Janine Schellekens
Opfokspecialist Limburg en oosten van Noord-Brabant
M
+31 (0)6 830 319 20
E
Janine Schellekens
Baziel van Doorne
Opfokspecialist Oost- en West Vlaanderen
T
+32 (0)470 98 63 01
E
Baziel van Doorne
Tjeerd van den Ende
Opfokspecialist België (overige provincies) en Luxemburg
M
+32 (0)473 933 093
E
Tjeerd van den Ende