Alle spenen ten volle benutten

31 maart 2016

Suckling pigletsHoog productieve zeugen hebben vaak meer levend  geboren biggen dan functionele spenen. De vraag is dan ook: wat te doen met de overtallige biggen? Een van de opties is het overleggen van deze biggen naar een zeug met minder biggen of een pleegzeug. Wanneer de toom te groot is, pas je best de eerste 24 uur alternerend zogen toe.  Zo krijgt elk big de kans om biest te drinken. Na 24 uur kan er beoordeeld worden of overleggen noodzakelijk is. Het uniformeren van biggen, oftewel, zware biggen en lichtere biggen scheiden, wordt afgeraden. Lichtere biggen blijven het best bij hun eigen moeder.

Overleggen

 Het overleggen vindt het beste plaats tussen 24 en 48 uur na geboorte. Gebeurt dit eerder dan hebben de biggen geen kans gehad om biest op te nemen. Bij later overleggen veroorzaakt dit veel stress binnen een toom door de verstoring van de tepelrangorde die de eerste 24 à 48 uur wordt vastgelegd. Leg bij voorkeur alleen zware biggen over, deze vinden gemakkelijker hun plekje aan de uier.  Voor gelten is het belangrijk dat alle functionele spenen zoveel mogelijk aangezogen worden. Dit bevordert de ontwikkeling van het uierpakket. Daarom kunnen de zware biggen het beste eerst naar jonge zeugen overgelegd worden. 

Zorg er bij het overleggen voor dat er van maximaal 2 andere zeugen biggen in de toom komen liggen. Meer verhoogt het risico op het overbrengen van ziektekiemen. Bij het maken van pleegzeugen kan er het beste in 2 fases gewerkt worden. Speen als eerste een zeug waarvan de biggen in de buurt van de speenleeftijd zitten. Leg bij deze zeug 1 toom biggen van 7 dagen leeftijd. De nu vrijgekomen zeug kan als pleegzeug voor jonge biggen dienen.

Zoogfrequentie 

De reden om geen zeug met oudere biggen als pleegzeug te gebruiken is omdat zeugen met oudere biggen een lagere zoogfrequentie hebben. Hierdoor komen de biggen die overgelegd zijn op een achterstand. Markeer de overgelegde biggen om deze beter te kunnen volgen en als een big eenmaal overgelegd is, laat deze dan met rust. Zo vermijd je dat biggen van zeug naar zeug gaan. Noteer daarnaast ook op de zeugenkaart of de zeug biggen erbij heeft gekregen of dat er biggen afgehaald zijn. Evalueer na een dag het overleggen. Als er biggen zijn die te mager zijn dan liggen er nog te veel biggen bij de zeug en zal het beleid aangepast moeten worden.

Meer informatie? Bekijk de volgende video of vraag onze opfokspecialisten om raad.

Unable to watch video

Please change cookie settings to watch this video.

Change cookie settings