Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren (deel 1)

12 maart 2019

Er sterven meer jonge kalveren aan diarree dan aan alle andere ziekten samen. Diarree in de eerste levensweken – ook wel neonatale diarree genoemd - vormt een grote bedreiging in de eerste weken van het leven van een kalf. Meer dan de helft van alle dode kalveren is het gevolg van neonatale diarree. Een goed preventieprogramma kan de gevolgen van diarree bij kalveren aanzienlijk reduceren. Een beetje achtergrondkennis is daarom onmisbaar.

Oorzaken van kalverdiarree

Neonatale diarree kan worden veroorzaakt door infecties, onjuiste voermethoden of een combinatie van beide. Infecties die een rol kunnen spelen, zijn bacteriën (zoals E-coli, Salmonella en Clostridium), virussen (zoals het rota- en coronavirus) en parasieten (zoals cryptosporidium en coccidia). Voorbeelden van onjuiste voermethoden zijn het gebruik van een matige kwaliteit kunstmelk, het voeren op een verkeerde temperatuur of op onregelmatige tijdstippen en het onjuist plaatsen van de drink- of speenemmer. Door onjuiste voermethoden zijn kalveren kwetsbaarder voor besmettelijke organismen. De onjuiste voermethoden kunnen echter ook zelf leiden tot diarree.

Het gevaar van uitdroging

Wanneer diarree leidt tot uitdroging, kan dat de dood van een kalf betekenen. Kalveren die last hebben van diarree, verliezen veel vocht via hun mest. Daardoor drogen ze uit en wordt de balans tussen zuren en basen verstoord. Het kalf gaat uiteindelijk dood aan de gevolgen van de uitdroging, niet aan de infectie zelf. Uitdroging wordt uitgedrukt als het percentage van het lichaamsgewicht dat verloren gaat in de vorm van water. Hoe ernstiger de uitdroging, hoe ernstiger de symptomen.

 


Deel 2

Benieuwd naar het volgende deel van 'Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren?' Lees het in het tweede deel.