Alles wat u moet weten over diarree bij kalveren (deel 2)

1 april 2019

Herken de symptomen van diarree en uitdroging

Uitdroging kan zeer snel leiden tot de dood. Het is daarom belangrijk om diarree en de symptomen van uitdroging zo snel mogelijk te herkennen. Inspecteer uw kalveren twee keer per dag en voer direct een product met elektrolyten, zoals Farm-O-San Rediar, wanneer er sprake is van diarree en/of uitdroging. Vroegtijdige toediening van Rediar vergroot de overlevingskansen van uw kalveren.

Symptomen

Droge neus
Een gezond kalf heeft een natte neus; de neus van uitgedroogde dieren wordt droog en bleek.

Ingezonken ogen

De ogen staan ingezonken en zijn niet helder meer.

Oren
De oren staan niet langer naar voren en omhoog.

Gebrek aan eetlust
Het kalf drinkt niet graag en maakt de voorgezette melk niet op.

Waterige mest
Wanneer de uitdroging zich razendsnel ontwikkelt, kan het kalf al uitgedroogd zijn voordat u dit aan de mest kunt zien. Wanneer de diarree blijft aanhouden, produceren de kalveren echter dunne mest. Ook hebben ze dan een natte staart.

Rectale temperatuur
Wanneer de diarree het gevolg is van een infectie, kunt u in een vroegtijdig stadium een hoge rectale temperatuur waarnemen. Wanneer de toestand verslechtert, zal de temperatuur afnemen en zelfs lager zijn dan normaal. Een lichaamstemperatuur van meer dan 39,5 °C duidt op koorts. De lichaamstemperatuur van een kalf met diarree kan razendsnel dalen tot onder de 38 °C.

Deel 1 en deel 3

Meer weten over de oorzaken en de gevaren? Lees het terug in deel 1

Of bent u benieuwd naar het volgende deel waarin we allerlei tips geven en maatregelen toelichten? Lees het in het derde deel.