Bron sporenelement beïnvloedt voerbenutting

10 juni 2019

Een aantal jaren geleden werd er een bijzondere observatie gedaan. Uit een studie bleek dat de bron van een sporenelement, zoals koper en zink, gevoerd in enkele grammen per dier per dag een grote impact had op de start van de lactatie. De koeien hadden een betere weerstand en produceerden in de eerste 12 weken 60 kg meer melk. Het verschil in de studie was dat er geen traditionele sulfaat sporenelementen (meestal de standaard in uw mineraal en krachtvoer) gevoerd werden, maar IntelliBond. Dit is een nieuwe categoriesporenmineralen. Deze studie was het begin van een reeks studies gericht op het effect van spoorelementenbronnen op pensfermentatie en voervertering.

In studies in de Verenigde Staten en Nederland werden negatieve effecten gevonden op de verteerbaarheid van het rantsoen bij het inzetten van goedkopere, traditionele sulfaat spoorelementen. IntelliBond sporenelementen lieten daarentegen juist positieve resultaten zien op de celwandvertering. In de Nederlandse studie nam de totale celwandvertering (NDF) met 9% toe met IntelliBond ten opzichte van traditioneel. Deze hogere vertering komt doordat IntelliBond sporenelementen niet uiteenvallen in de pens en daarmee ook geen ongewenste reacties veroorzaken in de pens die leiden tot minder efficiënte prestaties.


Celwandvertering (%) in twee verschillende behandelgroepen (Trouw Nutrition Rundvee Onderzoekscentrum, Nederland 2018)

Beter verteerd voer resulteert in meer beschikbare energie en eiwit voor de koe. Dit leidt tot meer melk (of lichaamsgroei) en dat wordt ook in studies bevestigd. De oudere kalfskoeien gevoerd met IntelliBond lieten namelijk gemiddeld 0,9 kg meer meetmelk zien bij dezelfde drogestofopname. Dit staat gelijk aan een extra opbrengst van 26 cent per koe per dag, bij een investering van slechts een paar cent!

Deze studie geeft aan dat voor optimale dierprestaties ook de onmisbare kleine componenten in het rantsoen van groot belang kunnen zijn. Trouw Nutrition heeft de kennis en producten in huis om u hierbij te ondersteunen.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over IntelliBond? Neemt u dan gerust contact op met:

Mireille van Empel
Technical Specialist Feed Additives
M
+31 (0)6 12 245 852
E
Mireille van Empel