Databrij: een bron aan informatie

12 oktober 2018

In het afgelopen jaar heeft de samenwerking tussen Trouw Nutrition en onze labservice: MasterLab een bron van informatie opgeleverd over aantallen gisten in (brij)voer. Hieronder kunt u onze bevindingen terugvinden en ontdekt u hoe wij u kunnen helpen bij eventuele problemen in het (brij)voer.

Analyses

Dit onderzoek in meer dan 2300 (brij)voermonsters toont aan dat in 53% van de onderzochte monsters meer dan 100.000 kolonie vormende eenheden (kve) gist per gram monster aanwezig is. De grens voor enkelvoudige grondstoffen (o.a. kaaswei, biergist e.d.) ligt op maximaal 100.000 kve/g. De grens voor compleet brijvoer is 1.000.000 kve/g. Dit betekent dat gisten in brijvoer een reëel gevaar voor de kwaliteit vormen.

Gisten

Gisten zijn familie van de schimmels en kunnen nuttige eigenschappen hebben. Bekende voorbeelden hiervan zijn de omzetting van suiker naar alcohol bij de productie van bijvoorbeeld wijn. Onder normale aerobe omstandigheden (waar lucht bij de gisten kan komen) kunnen gisten bijzonder ongewenste effectenhebben. In brijvoer kunnen eiwitten en aminozuren worden omgezet, waardoor de verteerbaarheid van het voer afneemt. Door gisting gaan dus veel voedingsstoffen in het (brij)voer verloren. Dit heeft een nadelig effect op de groei en gezondheid van uw dieren.

Samenwerking

Door de unieke samenwerking tussen Trouw Nutrition en MasterLab is het mogelijk om snel uitsluitsel te krijgen over de hoeveelheid gisten in uw (brij)voermonsters. Als onafhankelijk geaccrediteerd laboratorium heeft MasterLab de kennis in huis om snel en accuraat te bepalen welke microbiële samenstelling uw (brij)voer heeft. De combinatie van dier en productkennis van onze dierspecialisten zorgt voor een doeltreffende oplossing voor eventuele problemen in het (brij)voer. Ten slotte draagt dit bij aan een optimalisatie van uw bedrijfsrendement.

Wilt u extra informatie over dit onderwerp?

Contacteer onze specialisten.

Dick Pannekoek
Technical Specialist B2F
M
+31 (0)6 12 683 226
E
Dick Pannekoek
Ton Peeters
Technical Specialist B2F
M
+31 (0)6 13 261 631
E
Ton Peeters
Steven Haerinck
Technical Specialist B2F
T
+32 (0)9 243 91 75
M
+32 (0)488 04 21 02
E
Steven Haerinck