FLS Themadag België groot succes

16 juni 2017

Op donderdag 18 mei organiseerde Trouw Nutrition in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren de themamiddag levergezondheid op de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Gent. Deze middag werd onder meer georganiseerd vanwege nieuw onderzoek rondom leververvetting en de introductie van een nieuwe manier om leververvetting te diagnosticeren. De lever is namelijk een van de belangrijkste organen van pluimvee. Een gezonde en goed werkende lever is cruciaal voor het behalen van topresultaten.

Tijdens deze themamiddag werd ingegaan op het onderwerp leververvetting. Vanuit de sector waren diverse voerleveranciers, broederijen en dierenartsen uitgenodigd om de laatste inzichten rondom dit onderwerp te bespreken. Het programma bestond uit twee delen; een theoretisch gedeelte en een praktijk gedeelte.

Theoriegedeelte

Het theoriegedeelte bestond uit lezingen van Naomi de Bruijn (GD-patholoog) en Jan Mica (Technical and Regulatory Manager Animal Health Products bij Trouw Nutrition). 

De Bruijn legde eerst uit wat leververvetting is: “Zodra een leghen in productie komt, stijgt het vetgehalte van de lever als afspiegeling van de dooierproductie en verandert de leverkleur van donkerbruin naar geelbruin. Hierbij kan veel vetstapeling in de lever ontstaan. Als het vetgehalte van de lever verhoogd is én er schade is aan de lever, spreken we van Fatty Liver Hemorrhagic Syndrome (FLHS)”. De GD Deventer heeft een leververvetting combinatie test ontwikkeld, waarbij aan de hand van de kleur van de lever een voorlopige diagnose kan worden gesteld. Hiervoor heeft de GD een kleurenkaart ontwikkeld. Op basis van deze diagnostisering, kan vervolgens gekozen worden voor een TG-test (tryglyceride test). De uitslag van deze test geeft aan wat het gehalte is aan tryglyceride in de lever, een indicator voor leververvetting.

Jan Mica liet aan de hand van onderzoeksresultaten van het Spaanse proefbedrijf van Trouw Nutrition (Poultry Research Centrum) zien dat voeding een belangrijke rol speelt in het voorkomen van FLHS.

Belang van aanvullend dieetvoeder

Farm-O-San FLS-mix is aanvullend dieetvoer dat het risico op FLS verkleint, door de werking van de lever en de energiestofwisseling te ondersteunen. Er zijn twee varianten: de FLS-mix, een premix om in voer te mengen, en de FLS-Liquid, een vloeibare watertoepassing. Het is van belang om deze voeding op risicomomenten te verstrekken - zoals in week 28 en rond week 50 - als de energieopname relatief hoog is. Jan Mica legde uit dat beide varianten het percentage levervet significant kunnen verlagen. “Dit was met het blote oog zichtbaar aan de leverstructuur en -kleur, en het is technisch ondersteund door kleurmetingen in het lab.”

Workshop

Het tweede gedeelte van de themadag bestond uit de sectie workshop. De deelnemers hadden eigen hennen meegenomen van verschillende bedrijven waar vervolgens werd gekeken naar de levergezondheid. Het enthousiasme van de deelnemers was groot, het direct toepassen van de theorie in de praktijk werd zeer goed gewaardeerd.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Farm-O-San FLS-Mix, Farm-O-San FLS-Liquid of andere Farm-O-San producten? Dan kunt u contact opnemen met:

Hubert Smeets, Sales Manager Farm-O-San
T: +31 (0)6 102 683 06
E: hubert.smeets@trouwnutrion.com