Healthy Life event Gent - een groot succes!

24 november 2017

Op 14 en 15 november 2017 vond het ‘Healthy Life’ event plaats in Gent. Belangrijke spelers uit de mengvoerindustrie en integratoren uit heel Europa deelden hun kennis en expertise over hoe we de gezondheid en efficiëntie van dieren op een meer winstgevende en duurzame manier kunnen verbeteren, en hoe we kunnen samenwerken om oplossingen te ontwikkelen voor 's werelds grootste uitdaging: minder antimicrobiële stoffen gebruiken bij de opfok van biggen. Antimicrobiële stoffen is een verzamelnaam voor zowel antibiotica als zinkoxide. Op de eerste dag van het event stonden zowel verschillende presentaties als ook workshops op het programma.

Presentaties

Verschillende interne en externe sprekers deelden hun ervaring en visie met het publiek. Richard Maatman sprak over hoe samenwerking tussen belanghebbenden in de value chain van cruciaal belang is om meer waarde te creëren. Professor Johanna Fink-Gremmels deelde enkele inzichten in de oorsprong en de huidige status van antimicrobiële reductie en legde uit hoe belangrijk het is om ons antimicrobiële ecosysteem te begrijpen.

De volgende drie presentaties gingen dieper in op de geïntegreerde aanpak die noodzakelijk is om tot optimale resultaten te komen wanneer antimicrobiële middelen zoveel mogelijk beperkt worden. Daarom werd verder ingezoomd op onderwerpen zoals feed-, farm- en healthmanagement. Theo van Kempen benadrukte hoe belangrijk het is om biggen te leren eten om zo voerovergangen vloeiender te laten verlopen. Barbara Brutsaert's presentatie over healthmanagement benadrukte het belang van een gevarieerde en uitgebalanceerde microbiota en een volledig functionele darmbarrière, omdat het grootste deel van het immuunsysteem zich daar bevindt. Terwijl Manon Houben het publiek meenam op een virtuele rondleiding door de boerderij, waarbij ze aandacht besteedde aan bioveiligheid, hygiëne en kraambeheer.

Workshops

In de namiddag werden de deelnemers ingedeeld in groepen om verschillende praktijkcases uit te werken omtrent antimicrobiële reductie. Elke groep had de opdracht om de situatie zo goed mogelijk in beeld te brengen met het doel een totaaloplossing voor de specifieke case voor te stellen. Bij het ontwikkelen van een antimicrobiële aanpak is het belangrijk om met alle betrokken partijen te gaan praten om de situatie volledig in beeld te hebben. Daarom hadden de deelnemers  de mogelijkheid om vragen te stellen aan alle stakeholders betrokken bij de case. Zo kon er informatie verkregen worden uit de varkenshouder, nutritionist en dierenarts. Door deze oefeningen uit te werken kregen de deelnemers meer ervaring in het voorstellen van een totaalaanpak en wat dit financieel betekent voor de varkenshouder. De intensieve samenwerking, het onderling uitwisselen van ervaringen gecombineerd met de waardebepaling die voor een specifieke totaaloplossing werd berekend, werd als heel positief ervaren door de deelnemers.

Op de tweede dag van het event had het internationaal gezelschap de mogelijkheid om het Trouw Nutrition Swine Research center, een praktijkbedrijf of de productielocatie in Gent te bezoeken.