“Het moederinstinct van een boerin tilt kalveropfok naar een hoger plan!”

6 mei 2019

Zijn vrouwen beter in kalveropfok dan mannen? Laura Surink, opfokspecialist bij Trouw Nutrition Benelux, durft stelling te nemen: “Natuurlijk zijn vrouwen beter. Vraag maar na bij boeren. Die beamen dat net zo goed hoor. Hoe dat komt? Boerinnen zijn vaak volledig gefocust op de kalveropfok. Dat zie je terug in zorg, aandacht en tijd. En dus resultaat!”

100% focus op kalveropfok

Laura komt al jaren op de boerderij en weet waar ze over praat. “Wat je merkt is dat een boerin  uitgebreid de tijd neemt voor de kalveropfok. Doordat er vaak sprake is van een meewerkende boerin en ze niet verantwoordelijk is voor alle andere bedrijfsfacetten op de boerderij, kan ze zich 100% focussen op de kalveren. Die aandacht en energie betaalt zich terug”, vertelt Laura.

Een boerin signaleert ongemak meteen

“Neem bijvoorbeeld een kalf dat zich niet lekker voelt of niet wil drinken. Een boerin signaleert dat ongemak meteen”, vervolgt Laura. “Zij neemt zo’n kalf apart en maakt echt tijd om het te helpen drinken. Bij diarree krijgt het kalf extra water. In geval van koude, volgt er een kalverdeken. Van al die zorg, knapt een dier snel op. Wat dat betreft tilt het moederinstinct van een boerin de kalveropfok echt naar een hoger plan!”

5 slimme opfoktips van Laura

  1. Geef het hele jaar door vers water aan kalveren (vanaf 3 dagen oud). Vers water moet altijd toegankelijk zijn; of het nu zomer of winter is.
  2. Waarborg een optimaal stalklimaat door zelf het klimaat in de stal te ervaren. Is het er aangenaam? Zou je er zelf een kop koffie drinken? Of sta je op de tocht? Gebruik je instinct: voel jij je prettig, dan het kalf ook.
  3. Verwarm tijdens koudere periodes wat vaker de stal; ook als het niet vriest. Je verwarmt de stal niet alleen voor een goede temperatuur, maar ook om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Zeker als je kalveren in groepshuisvesting hebt staan, helpt een etere luchtvochtigheid longaandoeningen voorkomen.
  4. Komt er een adviseur praten over de kalveropfok? Zorg dat je als boerin dan ook aanwezig bent bij dit gesprek. Pak je rol! Als aanspreekpunt voor de kalveren kan je het beste direct met de adviseur om tafel; dat voorkomt ruis.
  5. Indien je kalveren sondeert die ouder zijn dan 24 uur, doe dit dan uitsluitend met water! Als een kalf al biest heeft gehad of al meerdere dagen melk krijgt, mag je het GEEN (biest/poeder) melk meer via de sonde geven.