Hoe voorkomt u hittestress bij uw kalveren?

5 juni 2020

Hittestress komt bij koeien veel voor. Bij temperaturen boven de 20 °C heeft een koe al last van de warmte. Kalveren kunnen beter tegen warm weer. De comforttemperatuur van een kalf ligt tussen de 15°C en 25 °C. Pas als de temperatuur richting 28 °C of hoger oploopt, dan krijgt het kalf last van de warmte. We spreken van hittestress, als daar een hoge luchtvochtheid en een lage windsnelheid bij komen.

Hittestress kan bij kalveren leiden tot een verminderde voeropname, wat uiteindelijk kan resulteren in minder groei. Ook uitdroging komt vaak voor. Dit komt doordat een kalf gaat zweten of aan de diarree raakt, en te weinig vocht tot zijn beschikking heeft. Daarom is het van groot belang dat een kalf altijd toegang heeft tot vers water. Als het kalf gaat zweten, dan is het verstandig de ruggen te scheren.

Voldoende schoon drinkwater en voer

Het is belangrijk, het een kalf zo aangenaam mogelijk te maken. Eén van de belangrijkste aspecten is dat het kalf toegang heeft tot koel en voldoende (schoon)drinkwater. Vul het water niet bij, maar gooi het restant weg, maak de emmer schoon en hervul deze met schoon water. Water zorgt er namelijk voor dat het kalf niet uitdroogt en helpt bij de regulatie van de lichaamstemperatuur. Het voer aan het voerhek dient schoon en vers te zijn. Het is raadzaam om ervoor te zorgen dat -op het heetste moment van de dag- het rustig is op stal. Voer op dat moment geen werkzaamheden uit, maar verschuif de voermomenten, het uitmesten en instrooien naar de ochtend of avond.

Huisvesting

Een ander belangrijk aspect, is dat een kalf altijd een schoon en droog ligbed heeft. Zo voorkomt u broei en onstaat er geen broedplaats voor vliegen en bacteriën. Vliegen zorgen voor stress bij het kalf en de bacteriën die vliegen met zich meebrengen kunnen diarree veroorzaken. Lees ook ons artikel ‘Tips om maden, vliegen en larven tegen te gaan’. Stro vormt tevens een soort isolator.

Qua huisvesting is het belangrijk om verkoeling te creëren. Het is raadzaam de stallen -met name het dak- tegen stralingswarmte te isoleren en/of sproeiers op het dak te plaatsen. Door ventilatoren verticaal in de stal te plaatsen kan de lucht zich horizontaal verplaatsen. Dit zorgt voor een aangename luchtstroom en helpt tegen vliegen. Indien de kalveren buiten in een iglo staan, plaats de iglo dan in de schaduw of zet er een parasol bij.

Kortom; zorg voor voldoende (schoon) drinkwater, koel de huisvesting, zorg voor schone ligbedden en zorg dat de lucht zich kan verplaatsen. Dit leidt ertoe dat de kalveren minder last hebben van hittestress. Als een kalf last heeft van hittestress, leidt dat tot een verminderde jeugdgroei die later niet meer ingehaald kan worden.

Lees ook onze andere artikelen over hittestress: