Houd eenvoudig de koe aan het vreten

4 juni 2020

Eén van de belangrijkste effecten van hittestress bij koeien is een verlaagde voeropname en herkauwactiviteit. Ondanks dat deze signalen niet altijd direct goed zichtbaar zijn schuilt er wel een gevaar in voor de koe. Koeien produceren immers niet alleen minder melk, de gevolgen zijn ook merkbaar in gezondheid. Een voorbeeld is pensverzuring. Maar waarom stopt een koe eigenlijk met vreten? En wat kunnen we er aan doen?

Ten eerste moeten we ons realiseren dat koeien eigenlijk voortdurend aan het sporten zijn, ze produceren enorm veel energie om melk te maken. Een groot deel van haar lichaamswarmte wordt geproduceerd in de pens (zie foto). Dit komt doordat bij het fermenteren van voedsel veel warmte vrijkomt. Een natuurlijke reactie van het ‘warm hebben’ is minder vreten, denk maar aan een warme zomeravond. Doordat de koe minder ruwvoer opneemt neemt ze relatief meer (makkelijk) fermenteerbaar krachtvoer op. Dit zorgt ervoor dat ze minder herkauwt en de pens dus ook minder wordt gebufferd met speeksel. Ook staan koeien meer om hun warmte beter kwijt te kunnen, hierdoor is er minder herkauwactiviteit en daalt wederom de pens pH. Een natuurlijker reactie hierop is te stoppen met vreten (bij buikpijn heb je minder trek). Zo ontstaat er dus een kans op pensverzuring en raakt de koe verder in een negatieve spiraal. Een laatste belangrijke factor is de smakelijkheid van het voer, want warm voer door broei vermindert de eetlust.

Wat kunnen we er aan doen?

  • Houd het voer smakelijk en broeivrij
    • Altijd vers voer aan het voerhek, indien mogelijk meer keer per dag voeren en aanschuiven
    • Gebruik broeiremmer Selko-TMR. Dit stimuleert de voeropname (zie figuur 1).
  • Voorkom pH schommelingen in de pens
    • Gebruik MaxCare Buffer. Deze bevat zowel een directe buffer (natriumbicarbonaat) als een actieve buffer met levende gisten.

Figuur 1. Het verschil in voeropname tussen Selko TMR en controlegroep, uitgedrukt in percentages.

Tijdelijke rundvee hittestress actie

Bekijk ook onze handige rundvee hittestress aanpak en tijdelijke Selko-TMR actie.


Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met één van onze rundveespecialisten:

Egbert Roordink (NL):

Joline Blockx (BE): 

+31 683069135

+32 473533121  

egbert.roordink@trouwnutrition.com

joline.blockx@trouwnutrition.com