Kalveropfok tips in de wintermaanden

20 februari 2020

Dit jaar kunnen we niet spreken van een strenge winter. Desondanks zijn de weersomstandigheden niet optimaal voor kalveren. Denk hierbij aan de temperatuurverschillen tussen overdag en ’s nachts, maar ook de mate van luchtvochtigheid. Daarom is het van belang om de leefomgeving zo comfortabel mogelijk te maken.

Het is verstandig om bij temperaturen rond de 10 °C en kouder een kalverendekje om te doen bij het kalf. Op deze manier houdt het zichzelf gemakkelijker warm. Ze hebben namelijk moeite om bij koud weer de lichaamstemperatuur goed te reguleren. Houdt het dekje minimaal drie weken om, langere tijd is ook mogelijk, mits het niet te strak zit en schuurt. Alle energie die het kalf niet in temperatuurregulatie hoeft te stoppen, komt ten goede aan de groei. In de winter kunnen kalveren ook buiten gehuisvest worden, mits ze droog kunnen liggen. Let hierbij wel op dat de kalverenhokken niet in de tocht staan, zorg dat er voldoende droog stro aanwezig is in het ligbed en voorkom dat het naar binnen regent.

Voeding in de wintermaanden
Naast huisvesting is ook voeding een belangrijk aandachtspunt in de winter. Zorg ervoor dat de melk rond de 40 graden wordt verstrekt, omdat dit de lichaamstemperatuur benaderd en dan gaat geen onnodige energie aan opwarmen verloren. Daarnaast adviseren we om de concentratie van de melk te verhogen met 10% - 15%, omdat de energiebehoefte van het kalf in de winter hoger is.

Meer tips voor in de winter?

Bekijk ook de volgende artikelen: