Koemelk of Sprayfo voeren aan uw kalveren?

13 oktober 2017

Veel veehouders voeren koemelk aan de kalveren, met wisselende resultaten. Naast de technische voordelen van Sprayfo is het bovendien met de huidige melkprijzen ook economisch aantrekkelijker om Sprayfo te voeren. Een simpele rekensom leert ons dat u ongeveer 10 cent per liter voordeliger uit bent. Bij een consumptie van 350 liter komt dit uit op €35 per kalf.

Aan het voeren van koemelk zijn een aantal risico’s verbonden:

  1. Koemelk bevat te weinig vitale vitaminen en mineralen voor kalveren. Een aanvulling is noodzakelijk. In het bijzonder vitamine A en E, ijzer, koper, mangaan en magnesium moeten bijgevoerd worden. Zonder aanvulling riskeert u een verlaging van de vitaliteit en de weerstand van de kalveren. Sprayfo bevat voldoende vitaminen en mineralen waardoor aanvulling niet noodzakelijk is.
  2. Ook is het gebruik van penicillinemelk af te raden; er ontstaat mogelijk resistentie tegen soorten antibiotica die juist nodig zijn om te genezen van bepaalde infecties.
  3. Koemelk is vetrijk en moet stremmen voor vertering. Beide eigenschappen zorgen voor een verzadigd gevoel van het kalf, waardoor het kalf weinig gestimuleerd wordt om kracht- en ruwvoer op te nemen. Met Sprayfo is het vetgehalte afgestemd op de behoefte van het kalf.

Overtollige (biest) melk: kies voor 8:4:1

Melkveehouders beschikken vaak nog over “goede” melk die nog niet aan de fabriek te leveren is. Een aantal veehouders heeft inmiddels goede ervaringen opgedaan met het mengen van Sprayfo en koemelk. Door Sprayfo op deze manier in te zetten wordt het gebrek aan vitaminen en mineralen in de koemelk gecompenseerd en wordt de concentratie eiwit, vitaminen en mineralen verhoogd. Bovendien is het een goede gelegenheid om de kalvermelk op de juiste drinktemperatuur te brengen wat de vertering ten goede komt.

Voor de correcte toepassing verwijzen we u graag naar het Sprayfo meng- en voedingsplan 8:4:1 of kijk voor meer informatie en voerschema's op www.sprayfo.nl/lifestart.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op met één van onze specialisten.

Sluit deze melding
Deze website maakt gebruik van cookies Lees meer over het gebruik van cookies