Koperwetgeving strenger, tijd voor minder en beter

19 september 2018

Om de uitstoot van zware metalen in het milieu te verminderen, zijn de maximale concentraties in diervoeders door de jaren heen aanzienlijk verminderd. Voor rundvee, betekent de wetswijziging dat er dichter bij de koperbehoefte van de dieren gevoerd zal worden en het risico op een kopertekort toeneemt. Daarom is het belangrijk om te kijken naar spoormineralen met een betere biologische beschikbaarheid. Dat wil zeggen dat lagere toegevoegde niveaus moeten zorgen voor een betere absorptie.

Naast het feit dat er een wettelijke aanpassing is van het kopergebruik, weten we ook dat het anorganisch spoormineraal kopersulfaat met zijn ionische bindingen erg reactief is en de prestaties van het dier negatief beïnvloedt. Kopersulfaat is namelijk hygroscopisch (trekt water aan) en valt uiteen zodra het in contact komt met vocht. De koperionen die vrij komen zijn enorm reactief en schadelijk voor nutriënten en belangrijke microben.

Kortom, het verminderen van anorganische bronnen (zoals kopersulfaat) is gunstig voor milieu en dier. Tijd voor nieuwe inzichten.

Wat is IntelliBond©?

IntelliBond spoormineralen vallen onder de categorie hydroxymineralen. De structuur van deze mineralen bestaat uit sterke covalente bindingen die een kristal vormen. Het is een natuurlijk voorkomend kristal die met een technisch proces versneld wordt gemaakt. Deze sterke binding (bij pH<4 wordt deze verbroken) zorgt ervoor dat het koper-ion geen reactie aangaat met nutriënten (antagonisme) en/of pensmicroben. Dat resulteert in geleidelijk vrijkomen en hoge beschikbaarheid, vergelijkbaar met de Optimin organische mineralen.

Voordelen ten opzichte van anorganische mineralen:

 • Niet reactief
 • Zeer stabiel in premix, voer en dier
 • Hoge biologische beschikbaarheid
 • Smakelijker voer
 • Uniforme deeltjesgrootte en dus betere verdeling van mineralen in het voer
 • Geschikt voor biologische veehouderij
 • Beschikbare bronnen: koper en zink

Klik hier voor meer informatie over IntelliBond.

Wat is Optimin©?

Optimin is onze productlijn voor organisch gebonden mineralen. Het mineraal is gebonden in een stabiel complex van aminozuren, een natuurlijke vorm die onder andere in planten voorkomt. Optimin onderscheidt zich door een zeer sterke binding in vergelijking met andere organische mineralen in de markt. Deze binding is sterk genoeg om stabiel te blijven in het voer en het dier en voorkomt antagonisme met andere essentiële nutriënten. Het gevolg is dat het darmepithelium het mineraal naar behoefte kan absorberen.

Voordelen ten opzichte van anorganische mineralen:

 • Niet reactief
 • Hoge biologische beschikbaarheid
 • Maximale bescherming tegen antagonisten
 • Beschikbare bronnen: koper, zink, mangaan, ijzer en selenium (gistvorm)

Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over Optimin.

Unable to watch video

Please change cookie settings to watch this video.

Change cookie settings

Trouw Nutrition biedt met IntelliBond en Optimin een beter alternatief voor het gebruik van anorganische spoormineralen. Voor zowel IntelliBond als Optimin is de werking en effectiviteit uitvoerig bewezen en laten studies een significant verbeterde mineraalabsorptie en dierprestatie zien (t.o.v. anorganische mineralen). Het gebruik van IntelliBond alleen, of in combinatie met Optimin, kan het gebruik van anorganische spoormineralen volledig vervangen en de totale supplementatie van spoormineralen verlagen op een kostenefficiënte manier.  

Benieuwd welke spoormineralen het beste passen in uw voer? Neem contact met uw accountmanager voor de mogelijkheden of laat het doorberekenen.