Mythes over kalveropfok ontkracht (deel 1)

27 juni 2018

Over het voeren van kalveren bestaan nog steeds misverstanden. Vooraanstaande wetenschappers op het gebied van kalveropfok komen aan het woord en bespreken deze misvattingen: lifestartscience.com/en/ruminants.

De eerste misvatting is dat kalveren maar 2 liter per voeding aankunnen, omdat de lebmaag dan over stroomt en de melk in de pens terecht komt (pensdrinken). Dr. Michael Steele van de University of Alberta, geeft aan dat studies aantonen dat kalveren grotere porties, tot vier liter per keer, aankunnen zonder negatief effect op gezondheid of vertering.

 

“Meer kalvermelk voeren zorgt voor hogere opfokkosten”, is een tweede misvatting. Prof. Dr. Àlex Bach van het Catalaanse onderzoeksinstituut IRTA geeft aan dat inderdaad in de eerste levensfase geld gespaard wordt als minder melk gevoerd wordt. Echter, de efficiëntie waarmee een kalf met haar voedingsstoffen omgaat in de melkperiode is veel gunstiger dan in latere levensfasen. Zo is een kilogram groei in de eerste weken dus goedkoper dan een latere kilogram groei.

 

De derde stelling is wat technischer: “De stofwisseling van een koe kan niet permanent worden veranderd”. Eerder onderzoek laat zien dat organen beter ontwikkelen bij een hoger voerniveau tijdens de eerste levensweken. Om de stelling helemaal te ontkrachten is in 2014 door Trouw Nutrition het langlopende LifeStart-onderzoek gestart op proeflocatie ‘De Kempenshof’. Kalveren worden een aantal lactaties gevolgd om het effect van voerniveau in de eerste levensweken op levensduur en melkproductie te kunnen bepalen. Leonel Leal, onderzoeker bij Trouw Nutrition vertelt dat resultaten uit het LifeStart-onderzoek laten zien dat goede voeding van het kalf nog invloed heeft op de stofwisseling bij vaarzen in lactatie. Dit geeft aan dat een investering in het kalf nog effect heeft op de stofwisseling en daarmee dierprestaties later in het leven.

Deel 2

Benieuwd naar de andere mythes? Lees hier het tweede deel.

Sluit deze melding
Deze website maakt gebruik van cookies Lees meer over het gebruik van cookies