Protocol voor het bestrijden van vliegen

9 april 2018

In een protocol om vliegen tegen te gaan moeten de volgende twee zaken centraal staan: het voorkomen van vliegen; vliegen en maden afdoden.

Vliegen bestrijden is zeer lastig, want er komen doorgaans steeds meer vliegen bij. Vliegen scheiden geur- en lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken. Bovendien worden vliegen aangetrokken door aspecten die uw stal juist comfortabel maken; warmte, licht, droogte en voedsel. Is uw stal comfortabel voor uw kalveren dan is het doorgaans ook fijn voor vliegen. In een tochtige koude stal zonder dieren zult u daarentegen niet of nauwelijks vliegen tegenkomen.

Stap 1: Voorkomen van vliegen

Goede hygiëne

Drinkemmers wassen, voerresten opruimen, iglo’s direct na gebruik schoonspuiten en het ligbed van stro iedere 4 weken uitmesten zijn juiste handelingen voor een goede hygiëne.

Op tijd beginnen met de behandeling

Als de laatste nachtvorst is geweest en de dagtemperatuur boven de 15 graden komt, dan is het een goed moment om te starten met de voorbereidingen voor uw vliegenprotocol. Is madendood een onderdeel van uw vliegenprotocol? Begin dan op tijd met het gebruik.

Met de juiste regelmaat behandeling herhalen

Gebruikt u een insecticide? Leest u goed de beschrijving door? En volgt u de instructies op? Een juiste interval van gebruik geeft het beste resultaat.

Stap 2: Bestrijding van maden

Alleen madenbestrijding is vaak onvoldoende voor een complete aanpak tegen vliegen. Wel kan het bestrijden van maden aan het begin van het seizoen het aantal vliegen sterk verminderen. U kunt zowel de put als de strohokken behandelen met madendood. Neporex is een middel dat in water opgelost dient te worden en verdeeld wordt in de put. Dimilin is een madendood dat ook droog kan worden gestrooid; ideaal voor het gebruik in strohokken.

Omdat madendood niet giftig is voor kalveren kan het gewoon in het ligbed worden ingestrooid. De randen van de strohokken behandelen is het meest effectief. In het midden van het hok worden de maden vaak vertrapt door het geloop in de stal.

Stap 3: Bestrijding van vliegen

Er zijn veel middelen verkrijgbaar voor het bestrijden van vliegen. Het wordt aangeraden om na 3 jaar af te wisselen van werkzame stof. Zorg bij het gebruik van een spuit- of smeermiddel, dat het niet intrekt in de oppervlakte waar u het smeert of spuit. Muren van betonblokken zijn bijvoorbeeld een slechte plek. Smeer of spuit de middelen waar de meeste vliegen zijn. Deze plekken zijn te herkennen aan de grote hoeveelheid vliegenpoep. Ziet u nog weinig vliegenpoep, dan kunt u kiezen voor plekken waar het windstil is.

Andere middelen die gebruikt kunnen worden zijn; kleeflint, vliegenlamp, roofvliegen en/of pour-on middelen.

Vliegen weren

Voor het weren van vliegen op uw vee kunt u gebruik maken van een mineralenblok of –emmer met daarin vliegwerende kruiden. De dieren nemen naar behoefte van de mineralen op en daarnaast de kruiden. Via de luchtwegen en bloedbaan worden deze kruiden weer uitgescheiden. Vliegen hebben een hekel aan deze lucht en blijven uit de buurt van uw vee. Het Farm-O-San Vliegenblok wordt voor deze toepassing reeds vele jaren succesvol ingezet.

Direct advies?

Neem contact op met één van onze opfokspecialisten:

Ger van Hest
Team Lead - Team Technical Specialist Calves
T
+31 (0)6 15 346 190
E
Ger van Hest
Diana Hof
Opfokspecialist | Groningen, Friesland
M
+31 (0)6 83 636 775
E
Diana Hof
Mark Kleine
Opfokspecialist | Drenthe, Overijssel
M
+31 (0)6 10 224 243
E
Mark Kleine
Wim Twisk
Opfokspecialist | Noord- & Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland
M
+31 (0)6 51 419 940
E
Wim Twisk
Hans Wansink
Opfokspecialist | Gelderland
M
+31 (0)6 51 577 058
E
Hans Wansink
Laura Surink
Opfokspecialist | Zeeland, Noord-Brabant, Limburg
M
+31 (0)6 82 614 943
E
Laura Surink
Jan-Willem Elsenga
Opfokspecialist | Overijssel
M
+31 (0)6 53 375 548
E
Jan-Willem Elsenga
Baziel van Doorne
Opfokspecialist | Oost- en West Vlaanderen
T
+32 (0)470 98 63 01
E
Baziel van Doorne
Tjeerd van den Ende
Opfokspecialist | België (overige provincies) en Luxemburg
M
+32 (0)473 933 093
E
Tjeerd van den Ende