Succesvolle themamiddag ‘Eierschaalkwaliteit’

23 april 2018

Op donderdag 12 april organiseerde Trouw Nutrition Benelux in samenwerking met G. Kwetters en Zn BV de themamiddag ‘Eierschaalkwaliteit’. Tijdens deze themamiddag werd ingegaan op hoe door middel van nutritie de eierschaalkwaliteit beïnvloed kan worden en hoe de kwaliteit van de eierschaal gemeten kan worden. Daarnaast werden diverse factoren die van invloed zijn op de eierschaalkwaliteit besproken. Vanuit de sector waren diverse voerleveranciers en dierenartsen uitgenodigd om de laatste inzichten rondom dit onderwerp te bespreken

Sprekers

Bert Janssen, pluimveespecialist bij Trouw Nutrition Benelux, gaf een presentatie over de invloed van nutritie op de eierschaalkwaliteit. Mineralen, vitaminen en spoorelementen hebben verschillende effecten op de dikte en de kwaliteit van de eierschaal. Zo spelen zink en mangaan een rol bij de vorming van het eierschaalmembraam (het fundament van de eierschaal). Calciumbutyraat en koper zorgen voor een betere darmgezondheid, waardoor de calcium weer beter opgenomen kan worden uit het voer. Daarnaast is vitamine D3 onmisbaar voor onder andere het transport van calcium naar de eierschaal. Een toevoeging aan het voer of het inzetten van een Split-Feeding concept, draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de eierschaal. De ervaringen van deelnemers die tijdens deze themamiddag werden gedeeld bevestigden dit.

Jan van Esch, hoofd kwaliteit bij G. Kwetters & Zn BV, gaf een presentatie over het meten en beïnvloeden van de eierschaalkwaliteit. De kwaliteit van de eieren die aan G. Kwetters & Zn BV worden geleverd wordt gemeten en alle informatie rondom de aangeleverde eieren wordt geanalyseerd en gedocumenteerd. Deze hoeveelheid gegevens levert een schat aan informatie op.
De analyses die G. Kwetters & Zn BV uitvoeren werden gedeeld met de deelnemers, zo werd er inzichtelijk welk type en merk huisvesting, welk ras en welke combinatie hiervan voor de beste kwaliteit eieren zorgen.

Eierschaalkwaliteit eigen eieren

In de namiddag werden de deelnemers van de themamiddag in de gelegenheid gebracht de kwaliteit van hun eigen meegebrachte eieren te meten. Dit leverde naast een analyserapport, zeer interessante discussies op.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over het onderwerp eierschaalkwaliteit of over het product Farm-O-San Shellboost? Dan kunt u contact opnemen met:

Hubert Smeets
Technical Specialist AHP
M
+ 31 (0)6 102 683 06
E
Hubert Smeets