Tips om vliegen, maden en larven tegen te gaan

9 april 2020

Als de temperatuur toeneemt, dan neemt het aantal insecten en andere parasieten ook toe. Een vervelende bijkomstigheid van het zonnige, opklarende weer. Naast ergernis kan het ook zorgen voor mogelijke groeivertraging. Rundvee kan veel last hebben van verschillende insecten en parasieten. Vooral jongvee kan last hebben van bijtende, bloedzuigende luizen. Maar ook ‘gewone’ vliegen kunnen -naast de overdracht van ziekten- zorgen voor overlast.

Om vliegen tegen te gaan, staan in dit artikel de volgende twee zaken centraal; 1, het voorkomen van en; 2, het afdoden van vliegen (c.q. maden). Het bestrijden is zeer lastig, want er komen doorgaans steeds meer vliegen bij. Vliegen scheiden namelijk geur- en lokstoffen (feromonen) uit die nieuwe vliegen aantrekken.

Schoon, schoner, schoonst

Het is beter om te voorkomen dan te genezen. Begin daarom tijdig met het bestrijden van vliegen en maden. Een essentiële factor hierin is hygiëne. Denk hierbij aan het schoonmaken én -houden van de drinkemmers, iglo’s/ huisvesting etc. Vergeet met name het voerhek, de voergoot en voergang niet! Laat voerresten niet te lang liggen en werk netjes. Zorg tevens voor een goede reiniging van de hokken. Ontvet, ontsmet en laat de hokken -indien mogelijk- een tijdje droog staan.

Madenbestrijding

Het bestrijden van maden aan het begin van het seizoen, kan het aantal vliegen later sterk doen verminderen. Er zijn diverse middelen verkrijgbaar om de randen van de strohokken te behandelen tegen maden. Meng tevens tijdig de mest; maden en larven zitten veelal in en op de bovenlaag. Voeg bijvoorbeeld madendood toe. Echter, alleen madenbestrijding is vaak onvoldoende voor een complete aanpak tegen vliegen.

Klimaat en huisvesting

Vliegen houden van warmte, licht, droogte en voedsel. Net de zaken waar kalveren óók van houden. In een tochtige koude stal zonder dieren, zult u dan ook nauwelijks of geen vliegen tegenkomen. Wel kunt u er voor zorgen, dat er voldoende luchtverplaatsing op dierniveau plaatsvindt zonder dat er sprake is van tocht. Een optimaal stalklimaat is essentieel. Houd de hokken daarom droog en zorg voor een dik ligbed voor de kalveren. Daarnaast kunt u overwegen om een vliegenlamp en/of kleefrol-/lint te gebruiken. Mocht u zwaluwen op uw erf hebben, laat deze dan vooral zitten. Het vee heeft er plezier van.

Persoonlijke verzorging en voeding

Niet in het minst is de gesteldheid van het kalf zelf een zeer belangrijke factor;

  • Zorg dat kalveren er schoon op staan.
  • Gebruik pour-on middelen of oor-labels tegen vliegen om de kalveren individueel te helpen.
  • Scheer kalveren tijdig.
  • Behandel open wonden snel en adequaat. Bloed en lichaamsvocht zijn een magneet voor vliegen.

Zieke kalveren trekken meer vliegen aan dan gezonde kalveren. Diarree zorgt voor besmeuring en vormt daarmee een broedplaats voor vliegen. Verklein het risico op diarree en zorg voor een gezonde vertering door goed management en het inzetten van gezondheid ondersteunende producten. Hierbij kunt u denken aan een mineralenblok of mineralenemmer (voor in de wei).

Al met al kan gesteld worden dat de algehele bedrijfshygiëne een zeer bepalende rol speelt in de bestrijding van vliegen. Begint u te laat, dan loopt u achter de feiten aan. Er zijn in de bestrijding tegen maden en vliegen veel ondersteunende middelen verkrijgbaar. Maar vergeet de vooral de basis van netjes en schoon werken niet.

Bekijk ook onze handige oplossingen tegen insectenoverlast: