Top 5 varkens tips van collega-boeren

2 april 2019

Boeren zijn geweldig innovatief. Ze bedenken dagelijks nieuwe slimmigheden, die het werken efficiënter én leuker maken. Zonde om al die slimmigheden op het eigen boerenerf te houden. Toch? Door het gezonde boerenverstand te delen, gaan we er samen op vooruit!

Ondertussen heeft Trouw Nutrition via allerlei social media kanalen tips ontvangen van varkenshoudersboeren. Hierbij een top 5 van de leukste/beste tips:

 1. Frisse neussysteem in de kraamstal
  Gebruik haarnetjes om de lucht rustiger te laten vallen.
 2. Makkelijk en snel de graankwaliteit controleren
  Verplaats de schuif aan de buis naar boven en vang het gemalen graan met de hand op. Zo kan je in een oogopslag zien, wat de graankwaliteit is; nog voordat het in het brijmengsel terecht komt!
 3. Overall met bak in de stal
  Plaats een bakje voor de zeugenkaarten aan je overall tijdens het insemineren. Dat maakt het net iets praktischer.
 4. Speciale opbergblek voor zuur
  Het vat met zuur staat in een overdekte schuur en blijft zo buiten het zicht van omstanders. Doordat het zuur veilig afgeschermd staat,
  kunnen ook kinderen veilig buiten spelen. Bovendien hangt de zuurpomp droog en blijft alles schoon.
 5. Gebruik een logboek
  Noteer alle reinigingen van je cupsystemen in een logboek. Houd ook eventuele afwijkingen bij in het logboek. Op die manier kan je makkelijk problemen herleiden.

Meer goede tips van boeren voor boeren zijn terug te vinden op het Liefde voor boeren platform.

Zelf een goede tip (en genieten van een heerlijke taart)?

Heeft u een goede tip om het werk gemakkelijker, leuker of effectiever te maken? Deel uw tip dan op de social media kanalen van Trouw Nutrition of op één van uw eigen social media kanalen met de hashtag #elketipeentaartwaard. Dat hoeft geen heel verhaal te zijn. Een korte omschrijving (met een foto) is voldoende. Als dank ontvangt u een heerlijke taart!