Vitamine E tegen vergiftiging

5 februari 2018

Door een brand in een Citral fabriek van BASF op 31 oktober 2017, is de basisgrondstof van o.a. vitamine E moeilijk beschikbaar. Het gevolg is een sterke prijsstijging van onder andere vitamine A en E. Maar waarom is het nodig vitamine E te voeren?

Vitamine E; een antioxidant

Het woord vitamine is ontstaan, doordat het eiwitten (amine) zijn die noodzakelijk zijn voor het leven (vita). Vitamine E ontgift schadelijke afvalstoffen (oxidanten), die in grote hoeveelheden bij zware inspanning of sporten ontstaan. Het is daarom een antioxidant. Melkkoeien en kalveren leveren ook dagelijks een topprestatie, maar dan in de vorm van melkproductie of groei. Voor gezonde dieren en goede prestatie is vitamine E dus noodzakelijk. Voor hoogproductieve melkkoeien is 500 mg/dag (=500 IE) al voldoende.

Effect op de weerstand en prestaties

Wanneer vitamine E verbruikt is in het lichaam, dan kunnen enzymen met het sporenelement selenium (Se) ervoor zorgen dat vitamine E gerecycled wordt. Hoewel het lichaam maar weinig nodig heeft, kan een tekort aan vitamine E en selenium tot verminderde prestaties leiden. Bij koeien weten we dat de weerstand minder wordt, met name in stressvolle situaties, zoals de transitieperiode en tijdens hittestress. In een volgende nieuwsbrief zal dieper op seleniumbronnen worden ingegaan.

Voordelen voldoende vitamine E

Studies hebben aangetoond dat het toevoegen van minstens 1000 IE (internationale eenheden) vitamine E per dag tijdens de droogstand (bij voldoende selenium), de kans verlaagt op mastitis rond afkalven en het aan de nageboorte blijven staan. Ook is aangetoond dat vitamine E de vleeskwaliteit verbetert, omdat het vlees lagere concentraties oxidanten bevat.

Voedermiddelen bevatten vaak een beperkte hoeveelheid vitamine E. Vers ruwvoer bevat relatief veel vitamine E, tussen de 80 en 200 IE /kg ds. Ingekuild of als hooi gaat 20 tot 80% van het originele vitamine E-gehalte verloren.

Vitamine E wordt vaak in synthetische vorm verstrekt. Er is ook een natuurlijke vorm beschikbaar. Onderzoek laat in de droogstand tot 3,3 keer meer verhoogde vitamine E-bloedwaarden zien bij het voeren van evenveel IE natuurlijke vitamine E.

Een alternatief; Trouw AO-mix

Het is bekend dat de effectiviteit van vitamine E vermindert wanneer er boven de aanbevolen niveaus wordt gevoerd. Van bepaalde plantextracten (polyfenolen) is bekend dat ze deels de antioxidantfunctie van vitamine E kunnen overnemen. De polyfenolen in Trouw AO-mix for Ruminants zijn op basis van effectiviteit bij herkauwers samengesteld. De inzet van Trouw AO-mix kan hierdoor effectiever zijn in het verhogen van de antioxidantstatus dan het verhogen van het vitamine E-gehalte.

Meer informatie?

Koen Luijben - Technical Specialist Ruminants

Christiaan Buitink - Technical Salesmanager Feed Additives

E: koen.luijben@trouwnutrition.com

E: christiaan.buitink@trouwnutrition.com

T: +31 (0)6 20 209 715

T: +31 (0)6 23 927 970