Voer je vleesvarkens naar behoefte

13 juni 2018

De verschillen in vleesvarkensvoeder tussen België en Nederland zijn behoorlijk groot. Waar in België vooral gefocust wordt op vleeskwaliteit, ligt in Nederland de focus op een lage voederconversie in combinatie met een hoge daggroei. Het mesten van beren heeft hier een groot effect op. De laatste tijd zien we echter veranderingen in de Benelux. Sinds de komst van gespierde zeugengenetica wordt er in België vaker gekozen voor een beer met een hogere voeropnamecapaciteit en groei. In Nederland, zijn de berenlijnen duidelijk meer bevleesd geworden. We zien dan ook dat genetica met een aanzienlijke groei en toch een goede vleeskwaliteit zowel in België als in Nederland aan belang winnen.

Evolutie van de Belgische markt

In de Belgische markt is een evolutie gestart na de introductie van de Deense zeug. Deense zeugen gaven bespierdere vleesvarkens ten opzichte van de traditionele genetica waardoor veel bedrijven afgelopen jaren zijn geschakeld van de Belgische pietrain naar de PIC408, German of Turbo pietrain. Deze varkens kunnen meer eten, maar zullen zich ook sneller overeten. Overeten kan zich uiten in vette varkens, een slechte voerconversie maar ook in problemen als prolaps of clostridium, door een onregelmatig vreetpatroon.

Omdat in België vaak ad libitum gevoederd wordt, is de eerste opdracht als nutritionist om het groeipotentieel van de dieren tot uiting te laten komen, zonder dat ze zich gaan overeten. Hierop kan gestuurd worden door in te zetten op hoog energische voeders en een aangepast vezelconcept.

Hoge voeropnamecapaciteit in Nederland

De Nederlandse varkenshouder is beter ingesteld op dieren met een hoge voeropnamecapaciteit en kunnen hun dieren ook vaak remmen in voeropname. Voor de Nederlandse markt was de grootste uitdaging om de spieraanzet van deze pietrains maximaal te benutten. Omdat aminozuren een belangrijke bouwsteen zijn van spierweefsel, is het dan ook logisch dat de formules voor deze dieren rijker zijn aan aminozuren.

 Nieuwe nutrientnormen

Door de combinatie van praktijkproeven en simulaties in het NutriOpt Swine model. Zijn we uiteindelijk gekomen bij een aangepast advies voor dit type vleesvarkens. In tabel 1 vind je de resultaten van een proef met Danbred x Turbo pietrain genetica. De proef is gedaan met gelten en borgen

Door het voer aan te passen aan de behoeftes van de dieren in de stal, is de groei 40 gram toegenomen terwijl de kostprijs van de voeders lager lag. In totaal is de voerwinst toegenomen met 4 €.      

Michiel Vandaele
Account Manager
T
+32 (0)9 243 91 20
M
+32 476 52 96 24
E
Michiel Vandaele