Voeren van kalvermelk brengt al snel €35,- per kalf meer op

10 december 2018

Melkpoeders voor fokkalveren zijn al decennia beschikbaar met bewezen technische voordelen ten opzichte van koemelk. Toch kiezen veel veehouders nog om koemelk te voeren, terwijl het voeren van kalvermelk bij de huidige melkprijzen al snel €35,- meer opbrengt per kalf.

Van oorsprong produceert een koe melk voor het kalf met de bijbehorende natuurlijke gehaltes. De originele vet- en eiwitgehaltes van de koe zijn uitermate geschikt voor de behoeftes van het kalf. Fokkerij heeft deze gehaltes met name in Nederland laten stijgen, maar de verhouding is vergelijkbaar gebleven. Kalveren verteren het melkvet en melkeiwit uitstekend. Wat koemelk echter onvoldoende bevat - om de behoeften van het kalf te dekken - zijn een groot deel van de vitaminen en spoorelementen. Zo bevat koemelk per liter 0,5 mg ijzer terwijl, afhankelijk van de bron, 80 mg ijzer per dag nodig is. IJzer is belangrijk bij het zuurstoftransport in het lichaam. Ook voor vitamine E, dat ondersteuning biedt aan het immuunsysteem, wordt maar 38% van de behoefte verstrekt met koemelk. Zeker wanneer elk kalf raak moet zijn, is het voldoen aan alle behoeften van het kalf essentieel.

Sprayfo Delta biedt u sinds deze zomer de mogelijkheid een kalvermelk te gebruiken die de vet- en eiwitverhouding van koemelk benadert, maar die voldoende mineralen en vitaminen bevat. De ervaringen hiermee zijn zeer positief. Klik hier voor meer informatie over deze nieuwe kalvermelk.

Wanneer u bewust blijft kiezen voor het voeren van koemelk aan uw fok- of stierkalveren, adviseren wij u deze melk aan te zuren met Selko Calf en de benodigde aanvulling van vitamines en spoorelementen te verstrekken met Farm-O-San StartFit. Niet aangezuurde koemelk biedt gisten, schimmels en schadelijke enterobacteriën namelijk de kans om ongestoord te groeien, met risico op schadelijke gevolgen voor het kalf. Bij kamertemperatuur verdubbelt de hoeveelheid kolonievormende eenheden (kve’s) elke 20 minuten! Het doel van Selko Calf is het hygiëniseren van de melk en het bijdragen aan een verbeterde darmflora. Selko Calf bevat daarvoor middellang ketenige vetzuren, propionzuur en melkzuur.

Voor adviezen rondom Sprayfo Delta, Farm-O-San Startfit of Selko Calf kunt u contact opnemen met de jongveespecialisten van Trouw Nutrition Benelux.