Voerhygiëne aan de hand van entero analyse

24 april 2018

Op Nederlandse pluimveebedrijven wordt jaarlijks 250.000 tot 300.000 ton aan losse tarwe en andere granen gevoerd. In deze grondstoffen komen vaak entero’s voor. Binnen Trouw Nutrition proberen we steeds meer focus te krijgen op microbiële kwaliteit van de grondstoffen. Veel monsters die binnen komen van enkelvoudige grondstoffen van zowel de boer als mengvoerindustrie onderzoeken we microbieel op entero’s.

Entero’s zijn een verzamelnaam voor de gramnegatieve bacteriën. De meest bekende hiervan zijn onder andere Salmonella en E-coli. Het is begrijpelijk dat we deze dan ook zo laag mogelijk in zowel eindvoer als grondstoffen willen hebben.

Wat doen entero’s precies?

Wanneer uw pluimvee te veel entero’s via het voer binnenkrijgt, dan heeft dit nadelige gevolgen voor de darmgezondheid en onze voedselveiligheid. Een hoge hoeveelheid Enterobacteriën zetten de spijsvertering namelijk onder druk. Het zorgt voor een ongecontroleerde doorgang van voedingsstoffen en bacteriën naar de bloedbaan. Minimale afwijkingen in de microflora-balans kunnen al leiden tot verminderde prestaties van het vleeskuiken of de leghen. In de darmen scheiden de entero’s LPS (Lipopolysachariden) af. LPS zijn onderdeel van de celwand van gramnegatieve bacteriën.

Marktonderzoek

In het granenonderzoek van Trouw Nutrition van 2017 hebben we vorig jaar ruim 320 graanmonsters onderzocht op entero’s. In de onderstaande tabel is duidelijk te zien dat we in de Nederlandse markt te maken hebben met hoge aantallen entero’s op de granen.

Vanuit praktijkbezoeken op pluimveebedrijven zijn ook veel monsters genomen. Dit zijn monsters genomen uit de silo’s op de boer. De uitslagen van deze monsters zijn redelijk goed af te stemmen met bovenstaand beeld uit de tabel. Kortom meer entero’s en hiermee ook meer risico van bijvoeren op darmgezondheid.

Wat kunnen we doen aan voerhygiëne?

In de praktijk hebben we een zeer positief effect gezien op zowel diergezondheid als voederconversie, door deze granen aan te zuren met Fysal. Door de Fysal op de blaaspijp toe te voegen tijdens het lossen van de granen, mengt het goed op met de tarwe. Daarnaast hebben organische zuren een inwerktijd van 24 tot 36 uur. Fysal direct in de menger sprayen en opvoeren geeft minder effect op enteroreductie dan al toevoegen met lossen van de grondstoffen.

Graanmonsters

Mocht u vragen hebben over de kwaliteit van uw granen dan kunt u altijd contact opnemen. Wij kunnen een monster vrijblijvend onderzoeken op entero’s. Tijdens de nieuwe oogst periode zullen wij ook weer actief u aandacht vragen voor het inleveren van graanmonsters. Hoe meer we kunnen verzamelen, des te betrouwbaarder de gemiddelde waarden zijn.

Meer informatie?

Mocht u daarnaast vragen hebben over de aanpak van entero’s in enkelvoudige grondstoffen, neem dan contact met één van de onderstaande specialisten:

Elsemieke Wolfs, Sales Manager B2F Drinkwater Zuid-NL varkens/ pluimvee

elsemieke.wolfs@trouwnutrition.com

Christian van de Kamp, Sales Manager Selko Nederland en Scandinavië christian.van.de.kamp@trouwnutrition.com