Waarom is zink onmisbaar voor uw koe?

5 december 2018

Zink (Zn) is een onmisbaar spoorelement in het rantsoen. Gelukkig voorzien uw ruwvoer en overige grondstoffen al gedeeltelijk in de behoeften van de koe, maar dat is vaak onvoldoende. Met de gestegen melkproducties is er een hogere zinkbehoefte ontstaan, elke liter melk verhoogt de zinkbehoefte namelijk met 4mg. Maar wat is eigenlijk de functie van zink en waar kunt u een tekort aan herkennen?

De functie van zink

Zink is een onderdeel van vele enzymen die betrokken zijn bij het energiemetabolisme en eiwitvorming. Een zinktekort beïnvloedt de aanmaak van belangrijke vruchtbaarheidshormonen, waardoor de ontwikkeling van de eicel of het embryo wordt beperkt. Dit kunt u terugzien in slechtere bevruchtingscijfers, al is een matige vruchtbaarheid natuurlijk niet alleen terug te leiden tot zinktekort. Ook is zink een onderdeel van hormonen die betrokken zijn bij het afweermechanisme. Waar zink daarnaast in wat hogere niveaus voor wordt ingezet, in combinatie met biotine, is hardere klauwen, omdat zink en biotine een rol spelen in de vorming van hoornweefsel (keratine).

Een tekort herkennen

Zink wordt opgenomen aan het begin van de dunne darm. Het dagelijks voeren van zink is belangrijk, omdat zink nauwelijks in het lichaam wordt opgeslagen. De zinkstatus van een koe is lastig vast te stellen, omdat bij stress of een geactiveerd immuunsysteem het zinkniveau in het bloed sterk daalt. Het lijkt hierdoor of de zinkstatus niet goed is, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. Tankmelkonderzoek kan ook een indicatie geven van de zinkstatus, maar het belangrijkste is om het rantsoen goed te controleren. Hiervoor is kuilonderzoek op mineraal- en spoorelementgehaltes onmisbaar. Zoals bij elk spoorelement geldt ook voor zink een optimum. Meer is niet altijd beter: een beter beschikbare bron wordt meer aanbevolen. Volg voor de juiste hoeveelheden, de adviezen op van uw voeradviseur.