Wetgeving omtrent Ethoxyquin

15 mei 2017

De Europese Commissie heeft een besluit genomen omtrent de regelgeving van Ethoxyquin. Dit besluit kan een impact hebben op de samenstellingen van recepten en het gebruik van deze premixen of mineraalvoeders. Het besluit gaat 20 dagen na publicatie van kracht. Dit is concreet vanaf 1 juli 2017. Hieronder een uitleg over wat het besluit inhoudt.

Ethoxyquin in premixen

Vanaf het moment dat de regelgeving in gaat is het niet meer toegestaan om nieuwe producties te maken met Ethoxyquin. De producties die voor die tijd gemaakt zijn mogen nog 3 maanden verkocht worden en nog 6 maanden worden gebruikt. Voor Trouw Nutrition houdt dit in dat wij vanaf 1 juli 2017 geen producten meer mogen verkopen waar Ethoxyquin aan wordt toegevoegd.

Ethoxyquin in mineraalvoeders en compleet voeders

Voedermiddelen en mengvoeders (inclusief mineraalvoeders) mogen nog 6 maanden geproduceerd en op de markt gebracht worden en nog 9 maanden worden gevoerd. Dit betekent dat zij de te ontvangen premixen met Ethoxyquin nog kunnen verwerken tot 1 januari 2018.

Additieven die Ethoxyquin bevatten

Tot 1 april 2018 mogen onze leveranciers Ethoxyquin verwerken in de additieven zoals hieronder benoemd:

Vitamine A Kleurstof Luteïne
Vitamine D Kleurstof Zeaxanthine
Vitamine E Kleurstof Beta-apo-8’-caroteen’
Vitamine K Kleurstof Citranax
Vitamine Bètacaroteen

Kleurstof Capsanthine
Kleurstof Astaxanthine
Kleurstof Canthaxantine

De premixen mogen tot 1 juli 2018 geproduceerd worden met additieven die Ethoxyquin bevatten en deze mogen dan tot 1 oktober 2018 in de mengvoeders verwerkt worden. Deze mengvoeders mogen tot 1 januari 2019 gebruikt worden

Voedermiddelen die afkomstig zijn van vis en algen

Voedermiddelen zoals visolie, vismeel en gedroogde algen die Ethoxyquin bevatten mogen nog geproduceerd worden tot 1 oktober 2019, verkocht worden tot 1 januari 2020 en verwerkt worden tot 1 april 2020.