Zorg voor een zomer zonder stress

20 juni 2017

Periodes met verhoogde temperaturen hebben invloed op de productiviteit van vleeskuikens en leghennen. Als de temperatuur oploopt en met name in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kan pluimvee moeite hebben om de lichaamstemperatuur te reguleren. In tegenstelling tot zoogdieren, kan pluimvee niet transpireren. Door te hijgen daalt echter het CO2-gehalte in het bloed, waardoor de pH-waarde van het bloed zal stijgen (respiratoire alkalosis). Om deze respiratoire alkalosis te compenseren, zal het dier de urineproductie verhogen, wat resulteert in vochtverlies en een verlies van elektrolyten (uitdroging). Respiratoire alkalosis, uitdroging, een verhoogde cortisolspiegel en oxidatieve onbalans zullen resulteren in verlaagde productiviteit en uiteindelijk sterfte.

Herken de tekenen van ongemak

Tijdens periodes met hoge temperaturen en vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kunnen kippen tekenen van ongemak en verminderd functioneren vertonen. Deze tekenen zijn gemakkelijk te herkennen:

  • Hijgen
  • Gespreide vleugels
  • Verminderde voeropname
  • Hogere wateropname
  • Verminderde activiteit

Handhaven van de productiviteit

Farm-O-San AHS is een in wateroplosbaar poeder dat alle ingrediënten bevat die de dieren nodig hebben wanneer ze blootstaan aan hoge temperaturen. Farm-O-San AHS biedt een totaaloplossing die de volgende belangrijkste ingrediënten bevat:

  • Bicarbonaat, een buffer die de pH-waarde van het bloed tot het gewenste niveau terugbrengt.
  • Natrium en kalium, die de dieren nodig hebben om het verlies van elektrolyten te compenseren als gevolg van de verhoogde urineproductie.
  • Vitamine C en magnesium om de cortisolspiegel te beheersen en de oxidatieve status te optimaliseren.

Farm-O-San AHS heeft een wetenschappelijk bewezen positief effect. In 2015 heeft Trouw Nutrition een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd om vast te stellen wat de effecten zijn van het verstrekken van AHS tijdens hoge temperaturen. Klik op de onderstaande button voor de resultaten van het onderzoek.

Bekijk de resultaten


Geen stress deze zomer, een gratis hangmat cadeau!

Deze zomer ontvangt u bij afname van 5 emmers Farm-O-San AHS een gratis hangmat cadeau. Zo kunt u uw eigen stressniveau verlagen! Ga naar www.farmosan.nl/ahs voor de actie.

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over Farm-O-San AHS of een van de andere Farm-O-San producten? Neemt u dan contact op met: 

Hubert Smeets, Sales Manager Farm-O-San
T: +31 (0)6 102 683 06
E: hubert.smeets@trouwnutrion.com