Pak kalverdiarree aan:

Maak de (vocht)balans op!

Français

De gevolgen van kalverdiarree liegen er niet om: naast het oplopen van een groeiachterstand, is kalverdiarree de grootste oorzaak van sterfte onder kalveren. Maar liefst 55% van de kalversterfte is het gevolg van uitdroging door diarree. Kalveren die leiden aan diarree, verliezen veel vocht via de mest. Het in stand houden van de juiste vochtbalans, is dan ook van groot balans. Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen van diarree, maar vooral ook hoe u diarree kunt aanpakken en uitdroging voor kunt zijn.

De samenstelling als goede graadmeter

Zodra de vochtbalans van een kalf is verstoord, dreigt uitdroging. Diarree veroorzaakt een tekort aan elektrolyten en water, wat resulteert in een verminderde melkopname. Uiteindelijk leidt een verstoorde elektrolytenbalans tot acidose en een negatieve energiebalans, met vaak kalversterfte tot gevolg. In dit artikel leest u meer achtergrondinformatie over de waterverhouding bij kalveren en hoe u met elektrolytoplossingen de vochtbalans kunt herstellen.

Lees artikel

Voedingsstrategieën voor de behandeling van kalverdiarree

Een belangrijk doel van de behandeling van diarree is uitdroging en metabole verzuring te verminderen met behulp van orale elektrolytoplossingen. Elektrolytoplossingen bevatten natrium en glucose om de opname van water te vergemakkelijken en verliezen door de diarree aan te vullen. In deze nieuwe folder leest u meer over hoe en wanneer u een elektrolytoplossing geeft.

Download folder

Oorzaken kalverdiarree en uitdrogingsfasen

Kalverdiarree kan verschillende oorzaken hebben. Uw kalveren kunnen via bacteriën, virussen of parasieten kalverdiarree oplopen, maar ook door slechte voermethoden. Wanneer een van uw kalveren diarree heeft, ligt uitdroging direct op de loer. Er bestaan verschillende fasen van uitdroging. Hoe ernstiger de uitdroging, hoe ernstiger de symptomen.

Lees meer

Herken de symptomen!

Hoe eerder u kalverdiarree bij uw kalveren herkent, hoe sneller u kunt bijsturen. Zeker wanneer uw kalf uitdrogingsverschijnselen vertoont, is direct ingrijpen van levensbelang. Controleer uw jongvee dan ook tweemaal per dag op de symptomen van kalverdiarree en uitdroging. Waar nodig kunt u meteen een product met elektrolyten voeren. Bekijk dit handige overzicht met symptomen en wees kalverdiarree voor.

Overzicht symptomen

Tijdelijke actie: Pak kalverdiarree aan met Sprayfo Osmofit

Maak kennis met Sprayfo OsmoFit: de nieuwe, uitgebalanceerde elektrolytoplossing die de vochtbalans van uw kalveren binnen 1 dag aantoonbaar verbetert. Vraag nu een proefverpakking aan en krijg 4 sachets gratis thuisbezorgd. Bij aankoop van Sprayfo OsmoFit vóór 30 april 2021 ontvangt u bovendien 30% introductiekorting.

Bekijk actie

Twijfelt u of uw kalveren de juiste vochtbalans hebben? We kijken graag met u mee! Neem contact op met de Sprayfo opfokspecialist in uw regio.

Sierd Tappel
Team Lead V2F Rundvee Utrecht
M
+31 (0)6 832 854 85
E
Sierd Tappel
Tjeerd van den Ende
Opfokspecialist België (overige provincies) en Luxemburg
M
+32 (0)473 933 093
E
Tjeerd van den Ende
Laura Surink
Opfokspecialist Noord-Brabant en Zeeland
M
+31 (0)6 82 614 943
E
Laura Surink
Mark Kleine
Opfokspecialist Groningen en Drenthe
M
+31 (0)6 10 224 243
E
Mark Kleine
Hans Wansink
Opfokspecialist Gelderland
M
+31 (0)6 51 577 058
E
Hans Wansink
Wim Twisk
Opfokspecialist Noord- & Zuid-Holland en Flevoland
M
+31 (0)6 51 419 940
E
Wim Twisk
Elske Bruinsma - van Balen
Opfokspecialist Friesland
M
+31 (0)6 209 711 68
E
Elske Bruinsma - van Balen
Joline Blockx
Technical specialist Antwerpen
M
+32 (0)473 533 121
E
Joline Blockx
Baziel van Doorne
Opfokspecialist Oost- en West Vlaanderen
T
+32 (0)470 98 63 01
E
Baziel van Doorne
Annedorte Jensen
Technical Specialist Calf Rearing
M
+45 40978025
E
Annedorte Jensen
Jan-Willem Elsenga
Opfokspecialist Overijssel
M
+31 (0)6 53 375 548
E
Jan-Willem Elsenga